Jag har med ett visst intresse följt reaktionerna på Malena Ernmans beslut att inte flyga. På Kristianstadsbladets ledarsida protesterade en kvinna, minns ej namnet, eftersom det ändå var viktigare, ansåg hon, att vi människor fick träffas och ha utbyte än att försöka minska sin klimatpåverkan genom att stanna hemma, eller åtminstone inte resa med flyg.

När Malena själv dök upp på Facebook läste jag hennes inlägg, men fastnade framförallt för några kommentarer. Det var många kloka människor som skrev och någon påpekade att massutrotningen av arter var ett minst lika stort problem som klimathotet.

Plötsligt dök emellertid detta upp: “Du ska bara hålla din breda käft, Malena!”. Trots att det var så sorgligt såg det faktiskt lustigt ut, bland alla visdomsord. Och sedan blev det ännu mer intressant att läsa alla modiga och rättrådiga människor som tog sig tid att tålmodigt svara “trollet”, även om någon också varnade för att “mata trollet”. Trollet trasslade in sig alltmer, och någon svarade med “GÄSP”, men de flesta försökte faktiskt hjälpa den förlorade själen att inte tappa ansiktet fullständigt och komma rätt på fötterna. Till ingen nytta, åtminstone inte i den stunden. Men de goda orden kan säkert hjälpa trollet senare i livet, när han liksom vi alla, ska göra upp räkenskaperna.

Det är inte synd om troll, och till skillnad från alla utrotade djur så har vi människor en fri vilja. Vi kan i varje stund välja vad vi ska säga, göra och tänka.

Men jag tycker i alla fall synd om den som inte kan komma på nåt bättre att säga än “håll din breda käft” till offentligheten. Så mycket den människan går miste om. Och jag beundrar storligen all er som inte är tysta utan som orkar försvara det goda – om och om och om igen! Heder åt er!