Den gångna veckan har jag granskat ett stort antal filmer från Västra Hanöbuktens botten. Under ytan finns en fantastisk värld att uppleva. Ett hem för så många vänner, som de flesta av oss känner dåligt.

På bilden ser man ålgräsängar utanför Bromöllas och Kristianstads kust. Sjögräs världen över erbjuder en mängd “ekosystemtjänster”, såsom livsmedelsproduktion, syreproduktion, näringsfälla, erosionsskydd med mera.
Ängarna erbjuder skydd för fisk och smådjur, och de är både barn- och sängkammare.

Tyvärr minskar utbredningen kraftigt överallt på jorden. Balansen i våra hav och sjöar har rubbats, och vi människor bär ett stort ansvar.

Jag blir tyvärr sjösjuk av att titta på filmerna, så det har inneburit en viss uppoffring! Men glädjande nog ser det ändå bättre ut i Hanöbukten, än vi vågat hoppas på, och det finns liv. Bilderna ger en närhet, som inspirerar till att fortsätta kampen för att rädda världen och oss själva.

Jag flyter ju gärna ut i mina betraktelser, och när jag ser de vackra vyerna på havets botten, så tänker jag på att vi alla har mycket vackert under ytan, som vi borde ta oss en titt på och våga visa upp. Hur ser det ut på din botten? Där finns nog både öppna ytor, sten och block, ålgräsängar och en och annan syrefri fläck. Stig ned och börja filma! Jag vill gärna titta!

#hanöbukten #balticsea #seagrass